Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: 17/02/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για τους συντάκτες ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης έχει την χαρά και τιμή να φιλοξενεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στις 20:00, με την υποστήριξη του ξενοδοχείου «Αστόρια» και του εστιατορίου «το Κουτί», τον ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Kοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και συγγραφέα κ. Χρήστο Γιανναρά, σε ομιλία με θέμα:
« Η Κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα »
«Κεντρικό πρόβλημα της χώρας, η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Και λέμε ότι το πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, όταν είναι πολλαπλά τεκμηριωμένη και ανέλπιδα παρατεινόμενη η ανικανότητα κυβερνήσεων και κομμάτων να δώσουν ή να προτείνουν λύσεις στα καίρια κοινωνικά προβλήματα.
Η παιδεία, το ασφαλιστικό, η αναποτελεσματικότητα της κρατικής οργάνωσης, η απουσία κριτικού ελέγχου, αξιολόγησης, διάκρισης ποιοτήτων, το δημογραφικό, η συγκέντρωση του μισού πληθυσμού της χώρας στην πρωτεύουσα, η αδυναμία να καταρτιστεί Κτηματολόγιο, τα αυθαίρετα κτίσματα, η φοροδιαφυγή, ο χρηματισμός, η αντικοινωνική γκανγκστερική λογική του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλισμού, η κοινωνικά ανεξέλεγκτη εμπορική τηλεόραση, η ιδεολογικά εξωραϊσμένη βία: Προβλήματα μόνιμα, που μιλάμε γι’ αυτά δεκαετίες τώρα, χωρίς λύση. Υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής βασανιστικά, εξακολουθητικά, επίμονα – δείχτες αδυσώπητου κοινωνικού αδιεξόδου, δηλαδή χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος.
...Η πρόβλεψη του Κονδύλη ότι «βρισκόμαστε οι Έλληνες σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας» επαληθεύεται με τρόπο κοινωνικά ανεπίγνωστο και πολιτικά αποσιωπημένο. Το παιχνίδι είναι χαμένο… Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους...»
Το βιβλίο παρουσιάζει χωρίς ψεύδη και υποκρισίες την ελληνική πραγματικότητα με λόγο καθαρό και δυνατό, προκαλώντας σοβαρό διάλογο και σκέψεις παράλληλες στον αναγνώστη των κειμένων του.
Ο Χρήστος Γιανναράς είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, καθώς και ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας και πολιτιστικής διπλωματίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Kοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Παρίσι, τη Γενεύη, τη Λωζάννη και το Ρέθυμνο Κρήτης.
Έχει επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στη δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και παράδοση. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ο Χρήστος Γιανναράς και ο ακαδημαΐκός Ιωάννης Ζηζιούλας είναι οι μόνοι ορθόδοξοι Έλληνες θεολόγοι που είναι γνωστοί μέσα από το έργο τους στον δυτικό χριστιανικό κόσμο. Παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα μέσω τακτικής αρθρογραφίας στις εφημερίδες "Το Βήμα" (παλαιότερα) και "Η Καθημερινή".
Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.


Με την ευγενική υποστήριξη των επιχειρήσεων:
ξενοδοχείο «Αστόρια» εστιατόριο «Το Κουτί»


Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης Κομοτηνής
filoidrymatos.komotini@gmail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου