Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

13/01/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο «Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κομοτηνής» και η εφημερίδα «Αντιφωνητής» με την ευγενική στήριξη του βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο» θα παρουσιάσουν το βιβλίο
του Σταύρου Λυγερού
«Εν oνόματι της Μακεδονίας»
Ο Διπλωματικός Πόλεμος για το Όνομα
το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009, στο Εμπορικό-βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στις 6:30 μ.μ.
Με θέμα το διπλωματικό πόλεμο για την ονομασία των Σκοπίων, το βιβλίο του Σταύρου Λυγερού με τίτλο «Εν oνόματι της Μακεδονίας» παρουσιάζει το χρονικό της 18χρονης (1990-2008) διένεξης Ελλάδας – FYROM και ανασκευάζει πολλές από τις κατεστημένες, στερεότυπες αντιλήψεις της ελληνικής κοινής γνώμης και κυρίως της επίσημης εξωτερικής πολιτικής.
Ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και συγγραφέας του βιβλίου που παρακολουθεί συστηματικά το λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα» από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 αναλύει συστηματικά τα γεγονότα με σκοπό να συνθέσει τη συνολική εικόνα, κατά τρόπο απλό και προσιτό για το μέσο αναγνώστη.
«… Το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί μία οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για να ξεμπερδεύουμε. Ζητούμενο είναι να επιβληθεί η σύνθετη ονομασία που αντανακλά την πραγματικότητα. Δηλαδή, αυτή που ακυρώνει την προσπάθεια του Μέρους να σφετερισθεί το Όλον…» «Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλει μονομερώς την αλλαγή του ονόματος. Μπορεί, όμως, να καταστήσει την άρνηση των Σκοπίων επιλογή με δυσβάστακτο πολιτικό κόστος.»
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Γεώργιος Πεταλωτής, βουλευτής Ροδόπης και ο Άγγελος Συρίγος, Νομικός, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Με εκτίμηση
Σύλλογος Φίλων
του ΙδρύματοςΘρακικής Τέχνης & Παράδοσης
Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου