Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

29/10/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση
Πολεμικής Γελοιογραφίας
στη Λέσχη Κομοτηναίων
H έκθεση που φιλοξένησε στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης "Γελοιογραφίες του ΟΧΙ" με υλικό από την Ελληνοαμερικανική Ένωση, και σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου και τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Ροδόπης ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου. Η έκθεση λειτούργησε πέραν του αρχικού προγραμματισμού, δύο απογεύματα μετά από αίτησή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σαπών και του Εσπερινού Σχολείου Κομοτηνής. Δόθηκε επίσης παράταση δύο ημερών ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα επισκέψεων και άλλα σχολεία της πόλης.
Οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν σύντομη παρουσίαση ιστορικής αναδρομής με διαδραστικό τρόπο, εντόπιζαν το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επικεντρώνοντας στις εικαστικές παρεμβάσεις - προτάσεις των σκίτσων, τα οποία στιγματίζουν με καυστικό τρόπο τα δεινά των Ελλήνων το 1940, λειτουργώντας τα ίδια ως κείμενα με ποικίλες συνυποδηλώσεις.
Οι μαθητές ακολούθησαν τη διαδρομή της γελοιογραφίας ως εκφραστικό μέσο, θέτοντας ως αφετηρία την εποχή του ΄40 και εντοπίζοντας τις μεταλάξεις σε δείγματα που παρουσίαζαν την πιο σύγχρονη εκδοχή της.
Ιδιαίτερα τράβηξαν την προσοχή των μαθητών εκείνες οι γελοιογραφίες που παρουσίαζαν ζωομορφικές αποτυπώσεις του Μουσσολίνι.
Την έκθεση παρακολούθησαν συνολικά περίπου 700 μαθητές, ενώ το εκτιθέμενο υλικό λειτούργησε ως αφορμή περαιτέρω συζητήσεων-αναλύσεων, μέσα στην τάξη πια, με πλοηγό τον δάσκαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου